Doğal Sabun Nedir?

Doğal Sabun Nedir?

Doğal sabun yağların ve alkalinin birleşmesi ile oluşan gliserin ve sabunun karışımıdır. Bu yağlar bitkisel olacağı gibi hayvansal yağlar(sodium tallowat) da  olabilir. 

Kullanılan yağların özelliğine göre oluşan sabun özellik kazanır, kaliteli yağ eşittir kaliteli sabun demektir.

Doğal Sabun Ne Değildir?

Sabunsuz sabunlar, şampuanlar, sıvı sabunlar, yüzey temizleyiciler, bulaşık deterjanları aşağı yukarı aynı içeriği sahip olan deterjanlardır. Deterjanlar tamamen sentetik ve kimyasal içeriğe sahip temizlik ürünleridir.

Reklamlar aracılığıyla %100 doğal içerik vurgusu ile sizlerde oluşan olumlu düşünce ürün ambalajının arka yüzünü çevirdiğiniz an karşınıza çıkan içerikle yıkılacaktır. Doğal içeriğin, kimyasal içeriğin çok gerisinde kaldığı ve sadece gramaj bazında katılıp tamamen kimyasal içerikli ürünün masumlaştırıldığını göreceksiniz.

Doğal Sabunlar(!)

1 kilogramı 7 liradan, 100 gramı 50 lirayı aşan doğal sabun çeşitliliği bulunmaktadır, örneğin zeytinyağının bir kilosunun fiyatı aşikarken 1 kg sabunun fiyatı 7 lira olabilir mi? Bu da bize gösterir ki aldığımız ürünün adına ve görünümüne kanmadan önce içeriği kontrol etmemiz gerekir.

Köy usulü doğal sabunların yapımında kullanılan yağlar fabrikadan en son geriye dönen yenilemeyecek derecede olan zeytin posaları ile yapılır, bu yüzden yeşildir, halbuki natürel sızma zeytinyağı sabunu yeşil değil beyaz-krem arasında değişen bir renktedir. Çamur kıvamında geri dönen zeytinden göz kararı ya da eskiden kalma tariflerle katılan kostik kaynatılarak sabun oluşturulur. Kepçe kepçe atılan kostik fazla ya da az olabilir, fazla kostik cilde, saça zarar verir. Fazla kostiği atmak için sabunu yıkarlar fakat bu sabunda ne gliserin ne de besleyecek olan ekstra yağ ve besinler kalır. Kazanla kaynatılan sabunda gliserin buharlaşabilir, yağlar bozulmaya başlayabilir. Sonuçta oluşan sabun umduğunuz kalitede bir sabun olmayabilir.

Doğal özlü olarak tanıtılan ve şu yağı bu yağı içeriyor denilen ucuz sabunlar, tamamen palm ve palm çekirdeği yağından oluşan sabunlardır. İçeriğinde çok az miktarlarda bahsettikleri malzemeler bulunur, örneğin fiyatı aşikar olan eşek sütü içerdiği iddia edilen sabunların içeriğindeki eşek sütü aslında sabuna konulan kokudan bile daha az kullanılmıştır. Yani faydalı içerik deyim yerindeyse koklatılıyor. Çok ünlü ve pahalı markaların bile sabunlarının içeriğine bakarsanız, ilk sırada sodium palmate, sodium palm kernalate ya da sodium tallowat yazdığını göreceksiniz. Palm yağı, palm çekirdeği yağı ve hayvan iç yağı çok katı ve kolay erimeyen bir sabun oluşturmasının yanında pek faydalı bir sabun değildir.

Sıcak proses yönteminde kaliteli yağlar ve güvenilir formülasyonla sabun pişirilerek yapılır. Kostik miktarı hesaplanırken fazladan bir miktar yağ sabunda bırakılır, bu yağ cildi besler ve nemlendirir. Pişirilen sabun hemen kullanıma hazır olur çünkü pişirme esnasında eklenilen su uçar yeterince sert bir sabun oluşur. Bununla birlikte suyla beraber gliserin de buharlaşır sabunla beraber oluşan nemlendirici görev gören gliserin büyük oranda sabundan ayrılmış olur. Ayrıca formülasyonda bulunan kolay bozunan yağlar örneğin zeytinyağı pişirme işlemi esnasında bozunabilir. Bu durum gerçekleşirse sabunun faydası bir miktar azalabilir.

Soğuk proses yöntemi ile kaliteli yağlar ve güvenilir formülasyonla oda sıcaklığında bulunan yağlar ve kostikle işlem yapılır. Kostik miktarı hesaplanırken fazladan bir miktar yağ sabunda bırakılır, bu yağ cildi besler ve nemlendirir. Sabunlaşma reaksiyonu ekzotermik olduğundan sabun her halükarda bir miktar ısınacaktır, ancak bu ısınma kaynama seviyesinde olmadığı için gliserin tamamen sabunda kalır. Bu özel teknik sayesinde  sabunda kalan gliserin ve ekstra yağlar cilt için son derece besleyici ve sabun kullanımı sonrasında cildin nem dengesini düzenleyici özelliğe sahiptir.                             

Lilyum Sabun soğuk proses tekniği ile son derece kaliteli yağlar kullanarak ürettiği sabunların formülasyonu üzerinde titizlikle durur.  Son adımda kaliteli, besleyici, ve birçok faydayı barındıran ürünleri sizlerin keyifli kullanımına sunar.

Author: Lilyum Sabun Evi

Kimya uzmanlığımız ile yıllar içinde geliştirdiğimiz formüller ve bilgi birikimimizle yüksek kaliteli %100 doğal ürünler üretmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Değişmeyen tek şeyin değişim olduğuna inanıyor. AR-GE ve inovasyonlarla ürünlerimizi her zaman geliştiriyoruz. Doğanın saflığını en duru haliyle cildinizle buluşturuyoruz. Her zaman doğayla dost ciltle dostuz…

2 thoughts on “Doğal Sabun Nedir?”

Leave a comment