Sabun Nedir?

Sabun Nedir?

      Alkali ve yağ asitlerinin reaksiyonu sonucu bir araya gelmesiyle alkali bir tuz olan sabun ve gliserin oluşur. NaOH (Sud Kostik) ile katı sabun, KOH (Potas Kostik) ile arap sabunu, su ilavesi ile sıvı sabun oluşur.

                                         


Sabun Nasıl Temizler?

       Sabun miseller oluşturarak temizler. Misel, hidrofilik ve lipofilik uçları bulunan yüzey aktif maddenin(örn. sabun) su içinde yağ, yağ içinde su çözerken oluşturduğu yapıdır. Sabun suya tutunan (hidrofilik), yağı tutunan (lipofilik) uçlara sahiptir, hidrofilik ucu alkali kısmı, lipofilik ucu yağdan oluşan kısmıdır. Bu uçlar yağın/kirin sulu ortamda sabun tarafından tutulmasını ve su ile beraber ortamdan uzaklaştırılmasını sağlar.

       Daha basit benzetme ile denebilir ki küs iki insanın bir arkadaş vasıtasıyla ikisinin koluna girip, daha sakin bir ortama götürüp barıştırmasıdır. Burada küs insanlar yağ ve suyu, arayı düzeltecek kişi ise sabunu temsil eder. Sabun yağı ve suyu birleştirir, yüzeyden ayırır.

                                                         


Sabun Nerelerde Kullanılır?

       Ev temizliğinden, cilt temizliğine kadar her alanda sabun kullanılabilir. Yeter ki uygun sabun bulunabilsin. Örneğin sles ve sls ninde temelini oluşturan laurik asit yani hindistan cevizi yağı güzel bir temizlik ajanıdır fakat hassas ciltleri tahriş edebilecek kadar sert olduğundan (yağ tutucu etkisi çok yüksek olduğundan) cilt bakımında yoğun olarak hindistan cevizi yağı içeren sabunlar kullanılmaz. Dolayısıyla her şey için iyi bir sabun değil, görevi için iyi bir doğal sabun bulmak gerekir.

Author: Lilyum Sabun Evi

Kimya uzmanlığımız ile yıllar içinde geliştirdiğimiz formüller ve bilgi birikimimizle yüksek kaliteli %100 doğal ürünler üretmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Değişmeyen tek şeyin değişim olduğuna inanıyor. AR-GE ve inovasyonlarla ürünlerimizi her zaman geliştiriyoruz. Doğanın saflığını en duru haliyle cildinizle buluşturuyoruz. Her zaman doğayla dost ciltle dostuz…

One thought on “Sabun Nedir?”

Leave a comment